Rāmāyana

7.500 Ft

Cikkszám: bbtram Kategória:

Leírás

A Rámájana, India ősi eposza a világ legrégebbi írásainak egyike. Lenyűgözően izgalmas, mégis felemelő meséje erényről és becsületről, jó és gonosz harcáról, a lélek bölcsességéről, életről és halálról korszakokon keresztül megszámlálhatatlan nemzedéknek volt féltve őrzött kincse, s mind a mai napig ott él nem csak India, de egész Ázsia népének szívében. A hős Ráma király történeté beszéli el, akit szépséges feleségével, Szítával és hű fivérével, Laksmanával együtt tizennégy évre száműztek birodalmából. A nagyhatalmú, gonosz démon, Rávana elrabolja Szítát, és Ráma a nyomába ered. Szövetséget köt a vánarákkal, a varázslatos erejű majmokkal, s a roppant majomhadsereg megindul a démon arany városa, Lanká felé.

A Rámájana része a Védáknak, India ősi szanszkrit iratainak. Ádi-kavjának, a legelső költeménynek is nevezik. Eredete az idők homályába vész, noha a védikus hagyomány követői úgy tartják, közel egymillió évvel ezelőtt íródott, míg napjaink történészei szerint sokkal később. Bármikor keletkezett is, a Rámájana mind a mai napig vitathatatlanul a világirodalom egyik legmegindítóbb, legszebb története. Főhőse Ráma király, aki a Napisten, Vivaszván dinasztiájában jelent meg. Alakjában a Védák szerint az Úr Visnu, a Legfelsőbb szállt alá a Földre, felesége, Szítá pedig nem más, mint az Úr Visnu örök hitvese, Laksmí.

Hogy milyen mélységben ismeri meg e kimeríthetetlen művet az olvasó, az szemléletén múlik. A titokzatos mesék kedvelőinek talán egy izgalmas történet lesz csupán: egy varázslatos, rejtélyes világ mesébe illő szereplőinek kalandjai elevenednek meg e könyv lapjain abból a korból, amikor az emberek náluk hatalmasabb lényekkel éltek együtt a Földön, s olyan természetfölötti erők birtokában voltak, melyek teljesen ismeretlenek a modern ember számára.

Akik az ősi kultúrák története iránt érdeklődnek, azok a Rámájanában hű krónikát olvashatnak az emberiség védikus kornak nevezett időszakáról, amikor hős királyok kormányozták a világot, mély lelki tudással rendelkező misztikusok és szentek irányításával. Abban az időben az emberek tisztában voltak lelki mivoltukkal, azzal, hogy örök lelkek, akik egymást követő életeken át vándorolnak a végső felszabadulás felé. A becsület és az igazság jelentette számukra a legfőbb erényt, és az emberi életet csupán lehetőségnek tekintették, mely segít kijutni a születés és halál folytonos körforgásából, és a lélek szabadságához vezet.

A szeretetteljes kapcsolat, ami Rámát a többi szereplővel összefűzi, más fényben tűnik így fel: az Isten iránti szeretet fényében, ami szíve és lelke legmélyét érinti meg minden olvasónak.

Kötet adatai: 524 oldal, kötve

További információk

Tömeg 0,614 kg

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Rāmāyana” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük