Frangipáni

Frangipáni vagy templom fa

(Plumeria rubra)

Gondozási tanácsok:

A Frangipáni fa Közép-Amerika trópusi részeiről származik, ezért fagymentes (min 8-10 C fokos) helyen tartható.

Kedveli a jó vízelvezetésű, laza szerkezetű, de tápanyagban gazdag talajokat. Dézsás növényként érdemes a tőzeg-perlit-érett komposzt (vagy kókuszháncs) 2:1:0,5 arányú keverékében tartani, amelyhez kis mennyiségben tiszta gyöngykavicsot is keverhet.

A pangó víz elkerülése érdekében ne használjon a tartóedényhez alátétet, vagy ne álljon benne víz.

Az öntözővíz lehetőleg lágy legyen. Ez lehet ozmózisos rendszerű vízszűrőből származó, vagy fertőtlenített (pl. forralt) esővíz. A tápanyagot is a vízen keresztül juttassa növénye számára (előírás szerint adagolt magas foszfor tartalmú tápsó — Valagro Plantafol 10:54:10 —, vagy érett komposzt leve).

A Frangipáni teleltetése 10-15 C fokos, nem teljesen sötét helyen, öntözés nélkül lehetséges. Március-május időszakban a növényt heti 1-2 alkalommal öntözze (vagy amikor a földje kiszárad), június-szeptember között naponta, majd az ősz hidegebbre fordulásával hétről hétre csökkentse le a víz mennyiségét, hogy október végére, vagy november elejére a növény – lombhullást követően – visszavonulhasson.

A gazdag virágzáshoz elengedhetetlen a sok fény, amelyhez tavasszal fokozatosan szoktassa növényét, majd nyáron az árnyékmentes szabadban tartás a kívánatos. A virágok fajtára jellemző színe és illata az idősebb (3-4 évnél korosabb) példányoknál alakul ki.

Fontos információ, hogy a növény tejnedve enyhén mérgező és irritáló hatású! Tartsa tőle távol a gyermekeket, illetve ha a bőrre kerül, mossa le vízzel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük