Leírás
Indiában népszerű az urad dhál, ami tulajdonképpen hántolt feles- fehér lencse. 500 gramm
A szanszkrit eredetű dahl (dhál) szó gyűjtőfogalom, éppen ezért, ha receptet keresel hozzá, megtalálod ételként és hozzávalóként egyaránt.
Ételként mindenféle hüvelyesből – lencse-, borsó- és babféléből – készített, fűszerekkel gazdagított fogást értenek alatta. Rostokban, fehérjében igen gazdag, sokféleképp variálható, fűszerezhető. Hasonlíthat egy sűrű levesre éppúgy, mint tartalmas főzelékfélére, mártásra, már ami az állagát illeti. Lehet hozzá kenyeret, de rizst is kínálni, gazdagítható zöldségfélékkel.
A kurkuma mellett a dahlhoz leggyakrabban használt fűszerek közé tartozik az illatos római kömény, a koriandermag, a gyömbér, a chili.
Egy nagyon egyszerű és nagyszerű recept hozzá:
Spenótos dhál
250 ml feles dhál
1,8 l víz
1/4 kg spenót
1 kk apróra vágott friss gyömbér
1 zöld erős paprika apróra vágva
1 kk kurkuma
2 kk őrölt koriander
1 kk kalindzsi mag
1/2 kk hing
só
ghí
kevés citromlé
Kis ghíben megpirítjuk a fűszereket, hozzáadjuk a dhált. Pár perc pirítás után hozzáadjuk a spenótot, felöntjük vízzel és addig főzzük, amíg szétfő a dhál. Belerakjuk a sót, a koriandert és még pár percig főzzük. Hozzáadjuk a friss citromlevet és forrón tálaljuk.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.